Pala vagy cserép? Ez itt a kérdés

Pala vagy cserép? Ez itt a kérdés

A tetőfedő anyagok óvják a tetőt a beázástól, a nedvességtől, és az egész épület szerkezetének fontos részét képezik. Különböző anyagokat használhatunk arra, hogy megvédjük és szilárdan tartsuk a szerkezetet. Erre a célra a leggyakrabban használt anyag a cserép és a pala.

Mi alapján hozzuk meg döntésünket? Hogyan segítek a lakástulajdonosoknak a döntést meghozni, hogy elégedettek lehessenek a következő 50 évben? Nem egyszerű feladat.

Ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzunk, sok tényezőt figyelembe kell venni: természetesen az árat, emellett az esztétikát, a tető dőlésszögét, a tetőszerkezet összetettségét, az éghajlatot, helyi tényezőket, stb.

Ha a cserép mellett döntünk…

A cserép betonból vagy kerámiából is készülhet. Bármely anyag mellett dönt a lakástulajdonos, különféle formájú, kialakítású és színű cserepek közül válogathat. Technikai oldalról megközelítve, fontos azzal tisztában lenni, hogy az anyag nem okoz jelentős különbséget; a cserepek minden fajtája ugyanannyira ellenálló és tartós – körülbelül 50 éven keresztül.

A cserép formája és kialakítása fontos az ügyfél döntése szempontjából. Ha nagyobb formát választunk (gyakran a betoncserepek esetén), azt sokkal egyszerűbb beépíteni, és így a munkaidő és így a munkaköltség sokkal alacsonyabb lesz. Azonban a nagy cserepek nem minden tetőféléhez jelentenek optimális megoldást. A kisebb cserép jobb választás a hagyományostól eltérő tetőhöz (ha sok kémény vagy ablak helyezkedik el rajta). Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy minél egyszerűbb a tető kialakítása, annál alacsonyabb a cserepek és azok beépítésének költsége.

A forma és a kialakítás arról is szól, hogy a cserepek mennyire laposak. Minél laposabbak a cserepek, annál egyszerűbb beépíteni azokat. A kialakításuktól függően két vagy három ponton kell azokat illeszteni. Természetesen minél több helyen kell illesztenem, annál magasabb munkadíjjal számolok, és a tető annál nagyobb biztonságot nyújt az eső és a terhelés ellen a tulajdonos számára. Ez is hatalmas előny!

Ha a pala mellett döntünk…

A pala hitelességet kölcsönöz bármely tető számára, lehet jobban, mint a cserép. Azonban sokkal drágább, és nehezebb beépíteni.

3 különböző fajtája létezik: a természetes, a mesterséges és a horganyzott pala. A természetes változat a kristályos pala, ami sokkal ellenállóbb, de sokkal drágább is, mint a gyárakban előállított mesterséges pala. A két típus mellett a horganyzott változatot gyorsabb beépíteni.

A cseréphez hasonlóan különböző formájú, kialakítású és méretű palát is lehet választani. Azonban a beépítés technikája eltér a cserép beépítésétől. Nem illeszteni kell azokat, hanem rögzíteni a tetőszerkezethez apró réz vagy inox szegekkel. Két réteg palát is lehet alkalmazni (négyszögletű pala esetén), és másfajta esztétikusabb, de a szélnek kevésbé ellenállót is.

Mindent összevetve, a lakástulajdonosok a döntésüket a legjobb ár-érték arány alapján fogják meghozni, és a Te feladatod az, hogy elmagyarázd mindegyik megoldás előnyét és hátrányát. Végeredményben az a fontos, hogy találunk megoldást minden ízlés és költségvetés számára.

Te melyik tetőfedő anyagot javasolnád? Melyiket kedvelik legjobban ügyfeleid? Kérlek, oszd meg velünk!

Fényképezte: Bryn Pinzgauer

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,  

Bejegyzés helye:Az építõanyag iparág világa

Hagyj üzenetet!

Az e-mail címed nem lesz látható. A megjelölt mezőket töltsd ki *